Bewust Bezorgd

Een duurzaam initiatief van Thuiswinkel.org

Merk je ook dat er steeds vaker vragen gesteld worden over duurzaamheid? Misschien door je medewerkers over een interne duurzaamheidsstrategie of door je klanten over transparantie of de uitstoot van het bezorgen van je pakketten? Dat is te verklaren: de maatschappelijke vraag naar duurzaamheid neemt steeds verder toe. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de gevolgen van hun online-bestelgedrag. In sommige gevallen is er zelfs sprake van “bezorgschaamte”.

De Bewust Bezorgd-rekentool geeft jou inzicht in de CO-impact van de bezorging van jouw pakketjes. Hierdoor kun je gericht innoveren om de impact te reduceren en beschik je over de juiste informatie om hierover te communiceren. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de consument mee te nemen in het verduurzamingsproces omdat je bij de bestelling van het product informatie kunt geven over duurzame bezorgopties. Lees hier hoe de rekentool werkt.

Impact van de e-commercesector

Vooropgesteld is de e-commercesector erg efficiënt georganiseerd. Producten van verschillende webwinkels worden geconsolideerd vanuit één vervoersmiddel geleverd. Onderzoek wijst uit dat de bestelbussen in het algemeen goed gevuld zijn. Slechts 4-5% van de bestelbusjes in de binnenstad levert pakketjes (Topsector Logistiek, 2019/2020). 

Wat is Bewust Bezorgd?

Bewust Bezorgd is dé rekentool voor de Nederlandse e-commercesector om inzicht te krijgen in de CO₂-uitstoot van alle verzonden pakketjes. De tool is ontwikkeld samen met Connekt en Topsector Logistiek met unieke samenwerking tussen grote online winkels als OTTO, Wehkamp, Coolblue en bol.com en vervoerders PostNL, DHL en Dynalogic. Dankzij Bewust Bezorgd kan de hele e-commercesector op eenzelfde manier de CO₂-impact berekenen. 

Waarom een bewuste webshop worden?

Speel in op de wens van de consument en neem ze mee naar een duurzame keuze.

  • Je krijgt inzicht in jouw CO₂-verbruik.
  • Je ziet meteen de CO₂-besparing die je behaalt bij innovaties zoals een kleinere verpakking.
  • Duurzamer is efficiënter en dus goedkoper.
  • Je boost je imago en speelt in op consumentenbewustzijn.
  • Geef je klant een groene keuze en laat haar kiezen voor de meest duurzame afleveroptie.

Meer weten? Bekijk hier de voordelen van Bewust Bezorgd

Ontstaan Bewust Bezorgd

Er zijn steeds meer mogelijkheden om het bestelde product bij de consument te krijgen. Steeds meer vervoerders richten zich op de e-commercesector. Daarnaast zoeken webwinkels steeds vaker de samenwerking op met meerdere vervoerders. Hoe krijg je met al deze variaties inzicht in de CO₂-uitstoot van jouw eigen logistieke operatie?

Bewust Bezorgd is hier de oplossing voor! Gelukkig heeft Thuiswinkel.org het initiatief Bewust Bezorgd kunnen ontwikkelen en de handen ineen kunnen slaan met verschillende vervoerders, webwinkels en TNO om één rekenmethode te ontwikkelen die door de gehele e-commercesector te gebruiken is. Lees hoe Bewust Bezorgd is ontstaan

De eerste resultaten

Welke afleveroptie is het meest duurzaam? Wat is het meest van invloed op de uiteindelijke CO₂-uitstoot van een pakket? Met beschikbare data van de vervoerders is een uitgebreide analyse gedaan door TNO. De resultaten van deze analyse vind je hier.

Bekijk ook de deelnemerslijst om te zien welke webshops deelnemen aan Bewust Bezorgd.

Als webshop meer bewust pakketjes versturen?

Met onze non-profit rekentool Bewust Bezorgd helpen wij jouw logistiek gemakkelijk verduurzamen én kosten reduceren. Help jij mee de klimaatdoelstellingen te halen?