Hoe is Bewust Bezorgd ontstaan?

Een unieke samenwerking met webwinkels en vervoerders

De e-commercelogistiek is de afgelopen jaren snel veranderd. Het aantal vervoerders en vervoersmodaliteiten is sterk toegenomen. In plaats van de bezorging met een dieselbus kun je pakketjes nu ook laten bezorgen door zero-emissievoertuigen of bijvoorbeeld fietskoeriers. Een andere optie die door de consument steeds vaker gebruikt wordt, is het pakket te laten bezorgen bij een afhaalpunt in de buurt. Naast de ruime voertuigkeuze worden er ook tijdvakleveringen, avond- en zondagleveringen en same-day delivery aangeboden. En werken steeds meer webshops met meer dan één vervoerder samen om bestelling te bezorgen. 

Een generiek rekenmodel ontwikkelen

Hoe krijg je inzicht in de CO₂-uitstoot die gepaard gaat met het versturen van ieder pakketje als er zoveel mogelijkheden zijn om het pakket bij de consument te krijgen? En wat als je gebruikmaakt van meerdere vervoerders die allemaal een eigen berekening hebben gemaakt om CO₂-uitstoot te meten? Deze kun je onmogelijk met elkaar vergelijken, omdat de standaarden die voor deze berekeningen gebruikt worden allemaal anders zijn. Als webwinkel wil je zelf inzicht in de CO₂-impact zodat je gerichte duurzame investeringen kunt doen.

Thuiswinkel.org heeft daarom het initiatief genomen om de Bewust Bezorgd-rekentool te kunnen ontwikkelen. Hiertoe hebben we de handen ineen geslagen met verschillende vervoerders, webwinkels en Connekt en Topsector Logistiek om één rekenmethode te ontwikkelen die door de gehele e-commercesector te gebruiken is. De rekentool is ontwikkeld door TNO.

Onafhankelijk van de vervoerder

Bewust Bezorgd is de enige rekenmethode die de CO₂-uitstoot van het versturen van pakketjes kan berekenen (in de last-mile: van warehouse van de webwinkel tot aan het thuisadres van de klant of het gekozen afhaalpunt). Dat komt omdat de rekenmethode gebaseerd is op echte data van verschillende vervoerders in Nederland. Jaarlijks wordt de onderliggende data van het model geüpdatet, zodat je altijd een actueel en correct beeld hebt van de CO₂-impact.

Lees meer over de werking van de rekenmethode

Als webshop meer bewust pakketjes versturen?

Met onze non-profit rekentool Bewust Bezorgd helpen wij jouw logistiek gemakkelijk verduurzamen én kosten reduceren. Help jij mee de klimaatdoelstellingen te halen?