Wat zijn de resultaten?

Welke bezorgopties zijn het meest of minst vervuilend?

Op basis van de beschikbaar gestelde data van de vervoerders is een analyse gedaan naar welke bezorgopties de laagste CO₂-impact hebben. Zie hieronder een aantal algemene resultaten.

Resultaten uit de testronde:

Ga voor de meest efficiënte bezorgoptie

Thuis laten bezorgen is in de meeste gevallen duurzamer dan wanneer de consument het pakje met de auto ophaalt bij een afhaalpunt. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat één busje gemiddeld 200 pakketjes kan afleveren. Het als consument zelf ophalen van deze pakketjes met de auto heeft natuurlijk een veel grotere impact.

De volgende dag, of enkele dagen later, laten bezorgen van je bestelling is de meest efficiënte bezorgoptie in vergelijking tot dezelfde dag laten bezorgen of tijdvakleveringen. De reden hiervoor is dat de bestelbus minder vol is voor deze leveringen. Het feit dat het pakketje vaak in één keer afgeleverd kan worden weegt nog niet op tegen de minder volle bestelbus. Mogelijk verandert dit in de toekomst wanneer de volumes toenemen.

Het op dezelfde dag laten bezorgen van je bestelling is de optie met de grootste CO₂-impact. Er moet dan speciaal een vrachtauto vanaf het magazijn rijden om de bestelling ‘na te brengen’. Deze vrachtauto is meestal niet vol en je pakketje gaat mee met de avondlevering. Er zijn echter ook same-day leveringen waarbij het pakket geleverd wordt met de fiets vanuit een distributiecentrum in de stad. Dit kan wel met een lage CO₂-uitstoot. 

Neem je klant mee naar de duurzame bezorgoptie

Er is ook winst te behalen voor jou als webwinkel. Stuur jij je klanten richting de next-day levering (of enkele dagen later leveren) dan is dit voor jou ook een goedkopere optie om af te nemen bij de vervoerder(s). Dit is dus een echte win-winsituatie: goedkoper voor jou en duurzamer voor het milieu. 

Als webshop meer bewust pakketjes versturen?

Met onze non-profit rekentool Bewust Bezorgd helpen wij jouw logistiek gemakkelijk verduurzamen én kosten reduceren. Help jij mee de klimaatdoelstellingen te halen?