Wat is Bewust Bezorgd?

Een unieke CO₂-rekentool voor jouw webwinkel

Dé rekenmethode van de e-commercesector

Bewust Bezorgd is de generieke CO₂-rekentool van de e-commercesector. De tool berekent hoeveel CO₂-uitstoot het versturen van een pakketje met zich meebrengt. Dit gebeurt op basis van verschillende variabelen, waaronder:

  • het volume van de verzonden pakketten;
  • het aantal kilometers dat ieder pakketje aflegt;
  • het vervoersmiddel dat gebruikt wordt;
  • de vulgraad van busjes;
  • de afleveroptie.

Het adres waar het pakketje vandaan komt en naar toe gaat, met welk vervoersmiddel dit gebeurd en hoe groot het pakketje is, zijn allemaal factoren die van belang zijn voor het uitvoeren van de berekening. In het Dashboard zie je de resultaten daarvan terug. Hierdoor kun je als webwinkel gemakkelijk inzien aan welke knoppen jij kunt draaien om de uitstoot nog verder omlaag te brengen.

Bewust Bezorgd in 1,5 minuut

Wat is Bewust Bezorgd? Wij leggen het je uit in deze video.

Ontstaan van Bewust Bezorgd

De rekentool is ontwikkeld door Ministerie IenW, Topsector Logistiek en Connekt, in samenwerking met TNO en in opdracht van Thuiswinkel.org. Dit is gedaan in  samenwerking met grote online winkels als OTTO, Wehkamp, Coolblue en bol.com en vervoerders PostNL, DHL en Dynalogic. Eén generieke meetmethode zorgt ervoor dat iedere webwinkel op eenzelfde manier de CO-impact kan berekenen.

Het ontwikkelen en up-to-date houden van Bewust Bezorgd doet Thuiswinkel.org samen met Connekt en Topsector Logistiek. Het doel van TNO is om kennis toepasbaar te maken voor bedrijven en overheden. Zij voeren de analyses uit, zorgen dat er kengetallen voortkomen uit alle data die zij ontvangen van de vervoerders, verwerken de jaarlijkse update van data (en vormen nieuwe kengetallen) en zorgen ervoor dat nieuwe ontwikkelingen toegevoegd kunnen worden aan de tool. Lees meer over het ontstaan van Bewust Bezorgd.

Hoe kan ik gebruikmaken van de rekentool?

De rekentool Bewust Bezorgd is beschikbaar in de vorm van een API (application programming interface) die je kunt koppelen aan de software van jouw webwinkel. Doorloop de volgende stappen om gebruik te maken van Bewust Bezorgd:

  • Stap 1: Meld je aan via de website.
  • Stap 2: Na aanmelding ontvang je een uniek ShopID.
  • Stap 3: Download de API-handleiding.
  • Stap 4: Koppel de API aan de webshop.

Plug-in

Draait jouw webwinkel op de software van Magento 2? Dan kun je Bewust Bezorgd via een extensie gemakkelijk koppelen. Lees hier meer over het gebruiken van Bewust Bezorgd.

Persoonlijk dashboard

Omdat Bewust Bezorgd uitrekent wat de CO-uitstoot is per verstuurd pakketje, wil je deze resultaten natuurlijk ook kunnen inzien. We hebben daarom ook een dashboard ontwikkeld. In dit dashboard is precies te zien wat de totale uitstoot is, wat de uitstoot per pakketje is, welke bezorgmethoden een groter of kleiner aandeel hebben in de totaaluitstoot, je kunt vergelijkingen maken en de gegevens naar Excel exporteren. Dit alles om ervoor te zorgen dat jij inzicht hebt in de CO-uitstoot van jouw logistieke operatie. Met dit inzicht weet je precies welke innovaties jij kunt doorvoeren om je eigen impact te reduceren. Het grootste voordeel: de resultaten van je toegepaste innovaties zijn direct terug te zien in dit dashboard!

Duurzame koploper in Europa

De Nederlandse e-commercesector is de eerste logistieke sector in Europa die gezamenlijk de impact systematisch gaat meten om doelgericht de CO-uitstoot verder te verlagen. Met name in de bezorging van pakketten van het laatste overslagpunt naar de consument, kan vooruitgang worden geboekt. Met deze ambitie kunnen wij de eerste logistieke sector zijn die voldoet aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Wil jij je webshop verduurzamen? Zet je eerste stappen en krijg inzicht in jouw uitstoot.

Bekijk de voordelen van Bewust Bezorgd of meld je gratis aan

Als webshop meer bewust pakketjes versturen?

Met onze non-profit rekentool Bewust Bezorgd helpen wij jouw logistiek gemakkelijk verduurzamen én kosten reduceren. Help jij mee de klimaatdoelstellingen te halen?