Bol.com: “Bewust Bezorgd helpt ons om nog meer stappen te maken in duurzaam ondernemen”

Samen de e-commerce duurzaam maken, dat is het doel van Bewust Bezorgd. Met dit rekenmodel kun je precies de CO2-uitstoot van de bezorging van een pakketje berekenen en zien waar je nog kunt besparen. Wat drijft de initiatiefnemers? Als tweede in deze interviewreeks met de pilotpartners: Wouter Barkman, manager Logistieke Strategie en Innovatie bij bol.com.

Wat is jullie motivatie om deel te nemen aan Bewust Bezorgd?

“Als grootste webwinkel van Nederland en België willen wij het voortouw nemen in het verduurzamen van de retailsector. Bewust Bezorgd is een mooie methode omdat het ons in staat stelt om meer inzicht te krijgen en zo nog meer stappen te maken in duurzaam ondernemen. Dat past precies bij bol.com. Wij zijn zo min mogelijk bezig met problemen oplossen; we proberen het gewoon steeds beter te doen.”
“Daarbij helpt Bewust Bezorgd ook om te laten zien dat online winkelen niet per se zorgt voor een hogere uitstoot dan kopen in een fysieke winkel. Door de uitstoot goed te meten, kunnen we ook nog beter de feiten laten zien.”

Vragen jullie klanten om een duurzame bezorging?

“Er is een groep klanten die duurzaamheid belangrijk vindt, maar voor de meeste klanten weegt vooral de prijs, het gemak en de service zwaar. Wij willen onze klanten de mogelijkheid bieden om duurzaam te kiezen als ze dat willen, maar we gaan niets opleggen. Wij zien duurzaamheid vooral als onze eigen verantwoordelijkheid. Het Bewust Bezorgd-model geeft ons inzicht in waar we nog beter op kunnen sturen in onze processen.”

Klanten willen een steeds snellere levering. Valt dat wel te rijmen met duurzaamheid?

“Wij hebben zulke grote volumes dat we vaak ook bij specifieke levervensters goed gevulde wagens hebben. Als een webwinkel een kleine schaal heeft en met drie pakketjes gaat rijden op de dag van bestelling omdat de klant dat wil, dan is dat niet duurzaam. Maar met de aantallen die bol.com heeft – tot wel een half miljoen bestelde artikelen op de drukste dag van het jaar – is dat minder aan de orde. Wij moeten ervoor zorgen dat bepaalde services een succes worden, waardoor we schaal creëren en de klant ieder levervenster kan kiezen. Juist de twee-uursleveringen gaan we op de fiets doen of met elektrisch vervoer. Op deze manier kunnen we zo duurzaam mogelijk aan de vraag voldoen.”

Waar valt wel winst te behalen?

“Soms bestelt een klant twee of drie items, waarvan er één op voorraad is en de andere twee nog niet. We kunnen dan dat ene product al naar je opsturen en de twee anderen volgen later. Maar dan krijg je dus wel twee of drie pakketjes. Nu vragen we de klant: we kunnen met dat eerste pakketje even wachten tot de rest ook binnen is en dan sturen we het als geheel naar u op. Dan hebben we een CO2-besparing, dus dat vragen we actief aan de klant.”

Bieden jullie de klant nog meer duurzame keuzes?

“We zijn druk bezig om in ons assortiment te laten zien welke artikelen een duurzaamheidskeurmerk hebben, zodat de klant kan kiezen voor de duurzame optie. En er valt ook veel winst te behalen als je de informatie over je artikelen in de winkel zo goed mogelijk weergeeft, zodat iemand niet teleurgesteld raakt over zijn bestelling. Dan hoeft de klant niet te retourneren en dat voorkomt onnodig transport. Je kunt het artikel bijvoorbeeld fotograferen naast een referentieobject, zodat de klant goed kan inschatten hoe groot het is. Er zijn ook tools waarbij je kunt zien hoe een sieraad of horloge om je pols staat. Daarnaast werken we met maattabellen, filmpjes, kleurschema’s en zoomfoto’s. Hierdoor hebben we ons retourpercentage stabiel kunnen houden, ondanks dat ons assortiment vergroot is met retourgevoelig assortiment, zoals sport- en kinderkleding.”

Waar is voor jullie de grootste duurzaamheidslag te slaan?

“We hebben zelf een lifecycle analysis laten uitvoeren om de impact van bol.com in kaart te brengen. Er zijn vier fronten waarop wij stappen zetten en waar serieuze milieuwinst te behalen valt. Ten eerste de distributie, waar Bewust Bezorgd een onderdeel van is. Dan het energieverbruik in de warehouses, dus daar stappen we steeds meer over op groene energie. En ten slotte de verpakkingen, zoals het gebruik ervan en de vulgraad. Een steeds groter deel van onze bestellingen wordt ingepakt via verpakkingsmachines. Nu is dat ongeveer een derde en dat willen we verdubbelen. Dat betekent dat de artikelen meer op maat zijn verpakt. Deze techniek ontwikkelt zich snel. Binnenkort zullen er machines zijn die een bestelling met meerdere items in één keer kan verpakken. Dat levert ons ook voordeel op; het werkt zo goed omdat het een concreet businessdoel dient en we dat kunnen combineren met een duurzaamheidsdoel. Reduceren van lucht in verpakkingen geeft in de hele keten een groot voordeel. Al snel gaan er meer pakjes in een trailer en in een bus.”

Het verpakkingsmateriaal was een andere belangrijke pijler?

“De dozen die we gebruiken, hebben allemaal een FSC-keurmerk. Maar we kijken ook verder terug in de keten. Op het moment dat wij het karton gebruiken als doos, is de impact van het fabriceren van het karton al gemaakt. Daarom selecteren wij onze leveranciers ook op energiegebruik tijdens het maken van het karton.”

Zetten jullie je positie als marktleider ook nog op andere punten in om meer duurzaamheid te creëren?

“Zeker. Zo zijn we ook in gesprek met de leveranciers van onze artikelen. De verpakkingen om de artikelen zijn nu zo gemaakt dat ze in de winkel in het oog springen van de consument. Grote glimmende speelgoeddozen bijvoorbeeld, waar het kinderoog niet omheen kan. Zo’n verpakking is misschien niet altijd nodig als het bij ons in een fulfilmentcenter ligt. Wel moet een verpakking stevig genoeg zijn om per post te kunnen worden verzonden. Het zou een kans zijn als wij alleen maar een label op de verpakking hoeven te plakken en helemaal geen omdoos meer nodig hebben. Op die manier besparen we echt karton. Het wordt nog wel een ontdekkingstocht om erachter te komen wat een goede tussenweg is om onze klantbehoefte op een goede manier te vervullen. Onze verpakkingsdozen zorgen namelijk ook voor kwaliteit van bezorging, herkenbaarheid en vertrouwen.”

Jullie hebben nu de pilot gedraaid met Bewust Bezorgd. Waar zitten de verbeterpunten?

“Er zitten heel veel data in het model, wat de informatie heel waardevol maakt, maar daar moeten we ook wel heel voorzichtig mee omgaan. Je wilt geen kleinere spelers – vervoerders of webwinkels – benadelen omdat zij een hogere CO2-impact hebben vanwege hun kleinere schaal. We moeten elkaar als partners helpen om de branche in z’n geheel te verduurzamen.”
“Het is daarnaast lastig om algemene uitspraken te doen op basis van het model. Zo hangt het er maar van af hoe ver een klant van een pick-uppoint woont – en welk vervoermiddel hij kiest om een pakketje op te halen – of het pick-uppoint duurzamer is dan thuisbezorgen, of juist andersom.”

Wat is de kracht van Bewust Bezorgd?

“Een mooie vangst van het model is dat we echt als branche met verschillende partijen hebben samengewerkt. Met dit samenwerkingsverband kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren: hier hebben wij deze impact en kijk nou eens naar jouw impact daar. Als we de kennis die we individueel allemaal hebben met elkaar delen, dan kunnen we uiteindelijk onder aan de streep nog meer voor elkaar krijgen. En dat past bij onze filosofie: samenwerken is de toekomst van retail.”

Interesse?

Neem contact met ons op voor meer informatie, mail naar: bewustbezorgd@thuiswinkel.org of vul onderstaand aanmeldformulier geheel vrijblijvend in.

Aanmelden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Populaire berichten

Blijf bewust!

Mis geen Bewust Bezorgd-updates of ander belangrijk e-commercenieuws en ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van Thuiswinkel.org.

Bij inschrijven ga ik akkoord met de privacyverklaring