Consumenten willen minder retouren

Webwinkels moeten zich meer inspannen om te zorgen dat er minder producten retour gezonden worden. Dat vindt 60% van de consumenten. 68% van de consumenten zegt zich zelf ook in te spannen om bewust te kiezen, zodat ze niets retour hoeven te sturen. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsmonitor voor de E-commerce van Thuiswinkel.org.

Nederlanders stuurden in 2020 bijna 23 miljoen online bestelde pakketjes retour. Dat is ongeveer 7 procent van het totaal. Kleding, schoenen en andere modeartikelen gingen met afstand het vaakst terug, 34 procent van alle bestellingen in deze categorie ging geheel of gedeeltelijk retour. Dit percentage is een lager dan vóór de coronacrisis. Mogelijk omdat er tijdens te sluiting van de winkels meer herhaalaankopen zijn gekocht of omdat mensen vaker kozen voor ruimvallende loungekleding.

Webwinkels zetten zich steeds meer in om het aantal retouren terug te dringen. Dit gebeurt met betere fotografie en productomschrijvingen, goede maattabellen en tools om met virtual reality te zien hoe producten bijvoorbeeld zouden passen in je huis. Ook besteden webwinkels steeds meer aandacht aan analyse van retourdata om toekomstige retouren te voorkomen.

Meer informatie over het voorkomen van retouren en het waardebehoud van retouren vind je in de volgende bluepapers van ShoppingTomorrow:

-> Get Rid of Returns
-> Return on Returns

Webshop verduurzamen? Lees hier waarom je een duurzame webshop wil zijn.

Populaire berichten

Blijf bewust!

Mis geen Bewust Bezorgd-updates of ander belangrijk e-commercenieuws en ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van Thuiswinkel.org.

Bij inschrijven ga ik akkoord met de privacyverklaring