Je webshop verduurzamen? 3 tips om te beginnen!

Met een duurzame bedrijfsvoering van je webshop kun je kosten besparen. Bijvoorbeeld door te investeren in duurzame pakketten. Bovendien heeft het verduurzamen van je webshop of een groen imago een positief effect op het succes van je webshop. Maar waar begin je?

1.     Bepaal wat je focus is

Je wil met je webshop duurzamer ondernemen. Hierbij gaat het om de balans tussen de 3 p’s; people, planet, profit. Dit houdt in dat je in je bedrijfsvoering rekening houdt met de effecten op werknemers, milieu en maatschappij. Bepaal op welke onderwerpen je wil focussen en wat bij jouw webshop past. Verkoop je elektronica? Dan wil je misschien slimmer omgaan met grondstoffen en focussen op recycling.

2.     Check wat je huidige stand van zaken is

Voordat je begint met verduurzamen wil je weten waar je nu staat. Er zijn veel verschillende tools die ondernemingen helpen, bijvoorbeeld de Start-test van MVO Nederland. Specifiek voor het meten van de huidige stand van zaken voor webshops hebben we de Bewust Bezorgd-rekentool. Deze tool brengt in kaart hoeveel CO₂-uitstoot het versturen van pakketjes met zich meebrengt. Heb je besloten dat je wil focussen op je logistieke operatie? Dan is Bewust Bezorgd de start van je verduurzamingsplan.

3.     Maak een plan van aanpak

Na het bepalen van je focus en het in kaart brengen van je huidige stand van zaken, is het tijd voor een plan van aanpak. Vergeet in dit plan niet om de rest van je organisatie mee te nemen of stel, afhankelijk van de grootte van je onderneming, een team samen dat zich hiermee bezig gaat houden. Zo zorg je voor een hoge interne betrokkenheid en wordt de kans van slagen groter. Wat houd je nog tegen? Start nu met verduurzamen!

Starten met verduurzamen of vragen?

Neem contact op met onze Adviseur Duurzaam & Logistiek: Alicja van Ewijk (alicjavanewijk@thuiswinkel.org). Beginnen met het in kaart brengen van de CO₂-uitstoot van je webshop?

Meld je gratis aan

Populaire berichten

Blijf bewust!

Mis geen Bewust Bezorgd-updates of ander belangrijk e-commercenieuws en ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van Thuiswinkel.org.

Bij inschrijven ga ik akkoord met de privacyverklaring