De Bewust Bezorgd-rekentool om CO₂-impact te berekenen is baanbrekend en de enige in zijn soort. Twee jaar lang hebben we samen met de e-commercesector gewerkt om hiermee de CO₂-impact van het bezorgen van pakjes te kunnen berekenen. Maar waarom hebben we hier eigenlijk zo lang en hard aan gewerkt? Er bestaan toch al lang verschillende rekenmodellen en daarnaast zou zoiets toch helemaal niet zo lastig te berekenen moeten zijn? Ik leg je uit wat het project zo bijzonder maakt.
Een generieke rekentool
Allereerst is de rekentool van Bewust Bezorgd een generiek model voor de hele sector. Veel vervoerders hebben al hun eigen modellen, waarin gekozen is voor bepaalde normen om te komen tot berekeningen. Hierbij zijn keuzes gemaakt om bepaalde variabelen op een bepaalde manier in het model te laten terugkomen. Elke vervoerder doet dit op een andere manier. Dit heeft lange tijd goed gewerkt en was een goede manier om als vervoerder inzicht te krijgen in de impact van de logistieke operatie. Maar omdat de tijd dat webwinkels samenwerkten met één vervoerder voor alle leveringen voorbij is, maken deze verschillende systemen het voor webwinkels onmogelijk om inzicht te verkrijgen in hun eigen impact. Op die manier zou je appels met peren vergelijken. Onze generieke rekentool lost dit probleem op.
Unieke samenwerking
Het is heel bijzonder dat zo’n groot gedeelte van de sector actief heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit model. Concurrenten vanuit zowel de webwinkelkant als de vervoerderskant hebben die twee jaar naast elkaar om de tafel gezeten. Hierbij hebben de vervoerders ook nog eens zeer vertrouwelijke data gedeeld met de onderzoekers. En dat allemaal vanwege het hogere belang, omdat we juist geloven dat samenwerking de kracht is om te komen tot duurzame stappen. En natuurlijk zijn er tijdens die twee jaar heel wat discussies geweest en sprong er regelmatig een kikker uit de kruiwagen. Maar die zijn altijd weer teruggesprongen en daarom is het ons toch maar mooi gelukt. En dat is alleen maar mogelijk geweest door alle betrokken partijen, die soms over hun eigen belang heen konden stappen.
Bewustmaking consument
Een derde reden waarom dit zo uniek is omdat we de consument bij dit project hebben betrokken. Want wij kunnen als sector wel van alles doen om de logistiek nog duurzamer te maken, maar die consument heeft ook een grote rol. Met name als het gaat om het vervoer met de eigen personenauto. Juist die consument moet bewust worden van de wijze waarop ze hun steentje kunnen bijdragen. Daarnaast bestaat er momenteel een totaal verkeerde perceptie bij consumenten als het gaat om e-commerceleveringen. De gemiddelde consument denkt dat met meer dan 50% van alle busjes die in binnensteden rijden pakketten worden geleverd. In werkelijkheid is dit slechts minder dan 3%. Toch zijn we natuurlijk als sector heel zichtbaar, we komen natuurlijk bij mensen letterlijk aan de voordeur. Vanuit Thuiswinkel.org hebben we natuurlijk een heel mooi platform om consumenten meer bewust te maken van duurzame e-commerce.
CO₂-impact berekenen?
Interesse? Neem contact met ons op voor meer informatie, mail naar: bewustbezorgd@thuiswinkel.org of vul onderstaand aanmeldformulier geheel vrijblijvend in.